Νίκος Λ. Πασχαλούδης


Αρχική Σελίδα
Βιογραφικό
Βιβλία
e-Βιβλία
Δημοσιεύσεις
Επικοινωνία
 

 
 
  Ηλεκτρονικά Βιβλία του Νίκου Λ. Πασχαλούδη
 
 
 

    O ιστότοπος αυτός δημιουργήθηκε κυρίως για να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να δει τη 2η έκδοση, την ηλεκτρονική, του Ιδιωματικού Λεξικού ΤΑ ΤΕΡΠΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΙΓΡΙΤΙΝΑ.

    Ο κάθε αναγνώστης μπορεί να το δει στον υπολογιστή του και να το χρησιμοποιήσει, με την αυτονόητη προϋπόθεση του σεβασμού της πνευματικής ιδιοκτησίας του συγγραφέα.

 

  

  

 
 

ΤΑ  ΤΕΡΠΝΙΩΤΙΚΑ  ΚΑΙ ΤΑ  ΝΙΓΡΙΤΙΝΑ

  ΕΝΑ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΗΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ

Β' ΕΚΔΟΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ

 Περιλαμβάνει στοιχεία γραμματικής, λεξικό με πάνω από 8380 λήμματα, αντιλεξικό και δείγματα γλώσσας από τραγούδια, παροιμίες, αινίγματα, διάφορα έμμετρα, τοπωνύμια, κύρια ονόματα κ.ά.

ΣΕΡΡΕΣ 2013  -  ISBN 978 960 91292-2-0

 
 

 

 
 

Κάνετε κλικ πάνω στην εικόνα του βιβλίου για να το ανοίξετε

 
 
 
 
     
 

Σχόλια:

 

Σ’ αυτό το Ιδιωματικό Λεξικό, πέρα από όσα αναφέρονται στο εξώφυλλό του για το περιεχόμενο του βιβλίου, καταγράφονται και μερικές κοινές ελληνικές, αλλά και ξενικής προέλευσης λέξεις, προκειμένου να διατυπωθούν και άλλες απόψεις για την προέλευσή τους, διαφορετικές από τις καταγραμμένες στα λεξικά. Τέτοιες λέξεις [με τα αντίστοιχα λήμματα] π.χ. είναι: το λεγένι [λιγέν(ι)], οι καλικάντζαροι [καρκαντζαλοί], το καραούλι [καραούλ(ι)], ο κρεμανταλάς [κριμανταλάς], το τέλι [τέλ(ι)] ο κόθρος [κόθρους, που καταχωρίζεται στο παράρτημα] κ.ά.

   

Η συλλογή και η προσθήκη του γλωσσικού υλικού για την ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου ΤΑ ΤΕΡΠΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΙΓΡΙΤΙΝΑ, ήταν συνεχής μέχρι την ανάρτησή του στο διαδίκτυο. Ό,τι άλλο υλικό καταγράφεται, καταχωρίζεται στο αρχείο «Λεξιλόγιο της Βισαλτίας», που υπάρχει στον φάκελο «Δημοσιεύσεις». Για να δείτε το «Λεξιλόγιο της Βισαλτίας» πατήστε  εδώ.

 

 

Λέξεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας

 

Αν θέλετε να δείτε λέξεις της αρχαίας ελληνικής γλώσσας, αυτούσιες ή παραλλαγμένες, που/όπως δεν επιβίωσαν στην κοινή ελληνική, λέξεις που δεν καταγράφηκαν ούτε στα λεξικά της αρχαίας ελληνικής [ασαμόραστου, κνάπ(ι)], λέξεις που διατήρησαν σημασία που δεν επιβίωσε στην κοινή ελληνική [καρφώνου 2], λέξεις πιο αρχαίες κι από αρχαίες [φρίξ(η)],  λέξεις με άλλη άποψη για την προέλευσή τους [τέλια, κόθρους] και άλλα αξιοσημείωτα γνωρίσματα, τότε πατήστε εδώ.

 

 

Ενδιαφέρουσες λέξεις

 

Αν θέλετε να δείτε λέξεις του ιδιώματος, εκτός της αρχαίας ελληνικής, για τις οποίες δίνεται μια άλλη άποψη για την προέλευσή τους τότε πατήστε εδώ.

 
     
     


  Η κατασκευή του ιστοτόπου είναι της ΠΑΣΧΑΛΟΥΔΗ ΒΑΪΑΣ
e-mail:  paschaloudi@gmail.com